KURUMSAL
DERNEĞİN AMACI
İş bu dernek, dünya mazlumları ve kardeş ülke toplumları arasında içte ve dışta siyasi ve ideolojik tesirler yolu ile hak ve hürriyetleri ihlal edilen insanlık ailesiyle ilgili dayanışmak ve yardımlaşmaktır.
Özelde ki amacı Doğu Türkistan ve Batı Türkistan Türkleri noktasında tarihin en ezilmiş insanlık ailesi olarak büyük bir soykırım süreci yaşamış kardeş toplumumuzun insani sorunlarıyla ilgilenmek ve yardımlaşmak derneğin öncelikli gayesidir.
Genel amacı itibariyle de ülkesi, dini, ırkı, dili ne olursa olsun hak ve hürriyetleri kısıtlanarak sıkıntıya düşmüş, esarete maruz kalmış, tabii afet ve savaş gibi felaketlere uğramış, yaralanmış, hastalanmış, sakat kalmış, açlık ve işkence altında insanlık onuru zedelenmiş, eğitim, mülkiyet, iktisadi ve sosyal teşebbüs gibi evrensel hukuku çiğnenmiş, vatanından sürgüne yada kaçmaya mecbur bırakılmış bütün insanlık ailesiyle yardımlaşmak ve taraflarıyla çözüm üretici faaliyetlerde bulunmak.
Bu bağlamda Türkiye’ye sığınan mazlumların muhacirlerin, mültecilerin başta oturum izni olmak üzere, barınma, geçim, sağlık, eğitim, intibak sorunu vs. gibi alanlara ait maddi ve manevi beklentileriyle ilgili kurumlar nezdinde teşebbüste bulunmak.
Mazlum insanlık ailesinin insanca yaşayacağı barışçıl ortamın tesisi adına hazırlanacak çalışmalara katkı vermek ve gerektiğinde taraflarıyla karşılıklı müzakere ve müşaverelerin açılması için çözüm üretici insani teşebbüsler icra ve ifa etmek. Mazlum insanlı ailesi için yaşadıkları trajedileri uluslar arası planda oluşturulacak yada mevcut durumda var olan uluslar arası insan hakları örgütü gibi teşekküller öncülüğünde BM konseyine taşımak. Bunun için dünya kamuoyu nezdinde ortak platformlar oluşturacak teşebbüsler icra etmek. Bunun için siyaset, sosyal medya, basılı ve görsel yayın gibi mecralarla işbirliği tesis etmek ve bu bağlamda bilimsel veri dataları kurmak ve sonuçlarını paylaşmak.
İslam dünyası içinde İslam adı,mezhep adı, etnik köken aidiyeti itibariyle kendi içinde öldürücü sonuçları olan ve neticesi sadece Küresel anlamda emperyal dünya sömürüsüne hizmet eden Müslüman’ın Müslüman kardeşinin katili olmaktan kurtarma adına insan merkezli faaliyetler icra etmek. Bu bağlamda evrensel çözüm projeleri üreten iyilik platformları ile mevzuat çerçevesinde temaslar kurmak.
İslam alemi arasında, küresel sömürü dünyası tarafından sokulan itikadı, mezhebi, ırki ve fikri ihtilaflar yüzünden meydana gelen iç savaş karışıklıkları dahil ekonomik kaoslar ve siyasi darbeler sonucu oluşan problemlerin çözümünde toplumsal barışın sağlanması, yoksulluğun giderilmesi, cehalet sorunun çözümü, sürgün ve baskıların izalesi ve akan kardeş kanlarının bir daha dökülmemesi adına akil insanlar düzeyinde sürdürülecek temaslar dahil bilimsel ve akademik çalışmalar yapmak ve bunlar için gerekli olan insani kaynaklar oluşturmak.
Dünyada ki yoksul ve muhtaçlarla ilgili sosyal yardımlaşmanın ötesinde, mazlum insanlığın bulunduğu bütün coğrafyalarda eğitimde ve ekonomik düzeyde yaşanan geri kalmışlığın izalesi için gerekli faaliyetleri icra etmek.
İslam coğrafyası içinde çoğunluğun azınlığa yada azınlığın çoğunluğa tahakkümü haline gelen ihtilaflar dahil bu coğrafyaların dışında soykırıma dönüşen devlet yada devletlerin insanlık dışı baskıları nedeniyle bağımsızlıktan başka çaresi kalmayan mazlum kitleler için gerekli olan evrensel adaletin tesisi ve insanlık hukukunun teşmili adına ulusal ve uluslar arası planda çalışmalar yapmak. Bunun için aydınlatıcı, bilgilendirici, birleştirici, yatıştırıcı ve kaynaştırıcı yayınlar hazırlamak.
AMACI GERÇEKLEŞTİRMEYE YÖNELİK FAALİYET ALANLARI:
Eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunur.
İlgili mevzuat dahilinde yurt, dershane, kütüphane, kurs, enstitü, ilmi araştırma ve geliştirme merkezleri, tercüme ve turizm ofisleri, etüt merkezleri vb. eğitim ve öğretim merkezleri kurar.
Yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere ve ilmi çalışmalarda bulunanlara maddi ve manevi yardımlarda bulunur.
Farklı ülkelerde ön lisans, lisans, yüksek lisans, din ve dil eğitimi almak isteyen ihtiyaç sahibi öğrencilere maddi ve manevi destek ve katkıda bulunur.
İhtiyaç sahiplerinin topluma kazandırılması yönünde eğitsel faaliyetlerde bulunur.
Başarılı her öğrenciyi ödüllendirir.
Milli ve Manevi değerler çerçevesinde eğitim öğretim çalışmaları yapar.
Sağlık faaliyetlerinde bulunur.
İlgili mevzuat dahilinde klinik, hastane, dispanser, doğum evi, gezici sağlık ekipleri vb. teşhis ve tedavi merkezleri kurar.
Sağlık yardımına ihtiyacı olanların; sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, tabii afet (deprem, yangın, sel, su baskını, heyelan vb.) ve savaş hallerinde, her türlü sağlık masraflarını karşılar.
Tedavileri devam ederken ölen mağdur ve muhtaçların cenaze masraflarını karşılar.
Toplumu sağlık konusunda bilinçlendirici faaliyetlerde bulunur.
Sağlık yardımında bulunulan kişilerin morallerini yükseltmek için etkinlikler düzenler.
Sosyal Yardım faaliyetlerinde bulunur.
İlgili mevzuat dahilinde kreş, huzur evi, aş evi, misafirhane, barınma yerleri vb. sosyal yardım merkezleri kurar.
Kimsesizlere, dullara, yetimlere, öksüzlere, sokak çocuklarına, bakıma muhtaçlara, mağdurlara, yolda kalmışlara, kazazedelere maddi ve manevi yardımlarda bulunur.
Maddi imkânsızlıklar sebebiyle cenaze masraflarını karşılayamayan ailelere maddi yardımlarda bulunur.
İhtiyaç sahibi ailelere doğum, sünnet, düğün, nişan, asker uğurlama vb. önemli günlerde maddi ve manevi yardımlar da bulunur.
Sığınmacı, muhacir, göçmen, mülteci ile tabii afetler neticesinde barınaksız kalan afetzedelere yakacak, yiyecek, giyecek yardımlar dahil geçici ve kalıcı barınaklar veya konutlar inşa eder veya kiralar.
Fakirlik ve yoksulluğun giderilmesine yönelik özel-resmi kurum ve kuruluşların yanı sıra kamuoyunu da yardımlaşma anlamında bilgilendirici faaliyetlerde bulunur.
Her türlü hak ve özgürlükler konusunda araştırma-geliştirme çalışmaları yapar.
İnsan hakları açısından hakları ihlal edilmiş mağdur ve mazlum insanlığın hak ve hürriyetleri konusunda toplum bilincini artırmaya yönelik kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunur. BM ve Medeniyetler ittifakı gibi kurumlar nezdinde girişimler dahil ulusal ve uluslar arası tüm özel ve tüzel kişilikler ile birlikte insan hakları ihlalleri ile ilgili dünyada tüm sivil toplum örgütleriyle yasalar çerçevesinde çalışmalar yapar.
İnsan hakları ve hürriyetleri konusunda bilimsel araştırmalar yapar.
Mağdur olmuş mazlumlara, ulusal ve uluslar arası alanda avukat tutar, kendilerinin ve yakınlarının mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik maddi ve manevi yardımda bulunur.
AMAÇLARI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN;
Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak,
Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek,
Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak,
Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,
Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,
Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,
Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,
Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, sohbet, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak,
Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek,
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, kooperatifler ve iktisadi işletmeler kurmak ve işletmek, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği her türlü tesisleri kurmak,
Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak ve yardımlaşmak,
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,
Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak,
Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak,
Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak,
Amacın gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunmak,
Derneğin amaçları doğrultusunda;her türlü sergi, konferans, kongre, sempozyum, panel, seminer, basın toplantısı, basın bildirisi, bilgilendirme toplantıları, miting, yürüyüş, yemekli toplantı, çaylı toplantı, kermes, müzayede, spor müsabakaları, piknik, izcilik kampları, fuar, konser, turizm hizmetleri vb. etkinliklerde bulunur.
Dernek 2. maddedeki amaçları doğrultusunda; bilimsel toplantılar düzenler, bilimsel araştırma, geliştirme ve uygulama merkezleri kurar ve işletir.
Dernek 2. maddedeki amaçlarını; her türlü sanal ortam faaliyetiyle yürütür. Web sayfası kurar, gruplar oluşturur, tartışmalar yaptırır, dünyadaki, özellikle işgal topraklardaki mazlum ve mağdurların durumunu, insan hakları ihlalleri ve insani yardım gereken konuları internet ortamında yazılı ve görsel (internet televizyonu, radyo, vb) medya kurar ve çalıştırır.
Dernek 2. maddedeki amaçları gerçekleştirmek üzere yurt içinde ve yurt dışında kamu kurum ve kuruluşları, kamu idareleri, yerel yönetimler, vakıflar, dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar, özel ve resmi kurum ve kuruluşlar vb. ile hayır sever vatandaşlarla iş birliği yapar.
Dernek 2. maddedeki amaçları gerçekleştirmek maksadıyla; Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde kurulu bulunan ilgili kurum ve kuruluşlara üye olur. Bu Kurum ve Kuruluşlarla, Yurt içinde ve Yurt dışında her türlü iş birliği yapar.
DERNEĞİN FAALİYET ALANI :
Dernek sosyal alanda ,dayanışma ve yardımlaşma alanında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.
Üye Hakkı ve Üyelik İşlemleri
Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
Dernek Başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu,dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazılı ile başvuru sahibine bildirilir.Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Derneğin asil üyeleri,derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.
Üyeliğin Sona Ermesi:
Kendiliğinden: Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin, dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.
Çıkma İle: Her üye yazılı olarak dernek yetkili merciine bildirmek kaydıyla, dernek üyeliğinden çıkma hakkına sahiptir.
Çıkarılma İle:
Genel Kurul toplantısına mazeret belirtmeden üst üste iki defa katılmayan,
Dernek amacına aykırı faaliyette bulunan,
Birlik ve beraberliği bozucu hareketlerde bulunan,
Dernek faaliyetlerini güçleştirici ve engelleyici davranışlarda bulunan,
Üyelik aidatını iki yıl üst üste ödemeyenler, üyelikten çıkarılır.
Kapsamı
Üyelerin Hakları:
Her üyenin, derneğin faaliyetlerinde ve icra organlarında görev yapma hakkı vardır.
Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır.Üye oyunu şahsen kullanır.
Üyelerin Yükümlülükleri:
Üye, derneğin; düzenine uymak, sadakat göstermek, amacına uygun davranmak,amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.
Üye,Yönetim kurulunca belirlenen üyelik aidatını ödemekle yükümlüdür.
DERNEĞİN KURULLARI:
Genel Kurul
Oluşumu:
Derneğin en yetkili karar organı olup;derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.
B - Görev ve Yetkileri:
Dernek organlarının seçilmesi,
Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
Yönetim ve denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi,
Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
Derneğin federasyona katılması veya ayrılması,
Derneğin Uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
Gerek gördüğü hallerde Şube açılmasına veya kapatılmasına karar verir.
Başka bir derneğin kurucusu yada üyesi olmaya karar verilmesi.
Mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi
Dernek faaliyetleri konusunda genel politikaları belirler.
Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda, yönetim kuruluna yetki verilmesi
Derneğin feshedilmesi,
Toplantı ve Karar Nisabı:
Olağan toplantısını her iki yılda bir Ocak ayı içerisinde yapar.
Olağan üstü toplantılarını;Genel Kurul, Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin 1/5 yazılı baş vurusu üzerine yapar.
Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun,tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır;çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.Ancak,bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Genel Kurul kararları,toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki,tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları,ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
TOPLANTI USULÜ :
Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur.Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri,yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir.Üyeler,yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.Kimlik belgesini göstermeyenler,belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz.Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyeleri biri tarafından açılır.Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra,toplantıyı yönetmek üzer bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.Genel kurul gündemdeki konuların görüşülerek karar bağlanması ile sonuçlandırılır.Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır;üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan karalar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda,tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir.Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirme yapılması halinde, bu madde yönetim kuruluna verilen görevler ve kişiler tarafından yerine getirilir.
ÇAĞRI USULÜ
Yönetim kurulu,dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler.Genel kurula katılma hakkı bulunana üyeler, en az o beş gün önceden,günü saati,yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır.Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa,ikinci toplantının hangi gün saat ve yerde yapılacağı da belirtilir.İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az,altmış günden fazla olamaz.
Toplantı,çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa,bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle,ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur.İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur.Üyeler ikinci toplantıya,birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Yönetim Kurulu
Oluşumu:
Yönetim kurulu 7 (yedi) asil 7 (yedi) yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyeleri Genel Kurul üyeleri tarafından oyla seçilir.
Görev ve Yetkileri:
Genel kurulu olağan ve olağan üstü toplantıya çağırır.
Yönetim Kurulu, Genel Kurulun sekreteryasını yürütür.
Genel kurul adına derneğin amaçlarını gerçekleştirmek maksadıyla gerekli bütün çalışmaları yapar.
Dernek genel kurulunun vermiş olduğu bütün görevleri yerine getirir.
Derneği temsil ve ilzam eder.
Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak.
Denetim Kurulu
Oluşumu:
Denetleme kurulu, genel kurulca gizli oyla seçilir.
Denetleme kurulu üyeleri,3 Asil 3 yedek üyeden teşekkül eder.
Denetleme kurulu üyeleri, iki yıllığına seçilir.
Görevleri ve yetkileri :
Dernek kendi imkanları ile 5253 sayılı Dernekler Kanununun ilgili maddelerine göre iç denetim fonksiyonunu yürütür.
Denetleme kurulu, denetleme görevini bir yılı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetleme kurulu, gerek görüldüğü hallerde dışardan bağımsız denetçilere dernek işlemlerini denetlettirir.
DERNEĞİN GELİRLERİ:
Giriş aidatları 10 TL (On Türk Lirasıdır)
Üye aidatları
Dernekçe yapılan faaliyetlerden sağlanan gelirler.
Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler.
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak yardım ve bağışlar.
Yardım Toplama Yasası çerçevesinde sağlanacak yardımlar.
Diğer gelirler,
Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler fonlarından sağlanacak yardım ve bağışlar.
ÜYE AİDATI:
Üye aidatı aylık 10 TL olmak üzere yıllık 120,00 TL (yüz yirmi Türk Lirasıdır)
DERNEĞİN İÇ DENETİMİ
Derneğin İç Denetim
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.
Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu;derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini defter.
Hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını,dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine,her türlü bilgi,belge ve kayıtların,dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi,yönetim yerleri,müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ:
Dernek tüzüğü,ancak dernek genel kurul toplantısına katılan üyelerin 2/3 oranı ile değiştirilebilir. Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun,tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır;çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.Ancak,bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ:
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
TÜZÜKTE HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER:
Dernek tüzüğünde açıklık bulunmayan durumlarda. Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve yürürlükteki diğer ilgili hükümler uygulanır. Derneğin organları yasaların verdiği yetkileri kullanarak her durumda Derneğin yönetimini ve işlerin yürümesini sağlar
DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYE ŞEKLİ:
Genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır.
Çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler ikinci toplantıya çağrılır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’ dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Tasfiye işlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde,derneğin para,mal ve haklarının tasfiyesi on yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır.Bu işlemlere,feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır.Tasfiye süresi içinde bütün işlemlere dernek adında TASFİYE HALİNDE “DÜNYA MAZLUMLARI VE MUHACİRLERİ DERNEĞİ ” ibaresi kullanır.
Tasfiye kurulu mevzuata uygun olarak derneğin para.mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir.Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler.
İnceleme esnasında derneğe ait defterler,alındı belgeleri,harcama belgeleri,tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır.
Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir.Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir.Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, “ İHH VAKFI öncelikli olmak üzere benzer amaçlı vakıf veya bir derneğe” devredilir.Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri,mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayandırılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para,mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir.Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir.Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.